یکی از انواع پروفیلهای نوع باز، که کاربرد بسیار فراوانی در ساخت پایه و قابها دارد، ناودانی است. در این مقاله گردآوری شده شما را با انواع و کاربردهای آن آشنا خواهیم کرد. این محصول در دو نوع صنعتی و ساختمانی تولید میشود که از نظر ظاهری شبیه حرف U انگلیسی است. سطح مقطع، از یک طرف افقی است و از طرف دیگر دو بال به صورت عمودی که دارای زاویه گرد میباشد.
چگونه ناودانی را بشناسیم
برای دانستن اطلاعات دقیقتر ابتدا باید انواع آن را مورد بررسی قرارداد. در ابتدا باید گفت این محصول از جنس های مختلفی مانند: گالوانیزه، استنلس، آلومینیوم و استیل ساخته میشود. البته باید متذکر شد که در روند تولید این محصول ساختمانی و صنعتی به غیر از فولادهای کربن و گالوانیزه از کامپوزیتهای پلیمری، آلومینیوم و فولادهای ضد زنگ استفاده میشود.
نوع آلومینیوم این محصول به علت اینکه وزن سبکتری دارد، شکل پذیر تر است و استحکام بالایی دارد و بیشترین کاربرد آن در ساختن چارچوبهای درب و پنجره، شاسی تریلرها و اسکلت سازی است و همیشه جنس های به کار رفته در تولید این محصول تعیین کننده قیمت آن میباشد که آلیاژ های به کار رفته در آن اکثر از سری 600 است.
نوع استیل این محصول در ابعاد 8، 10، 12، 14، 16 و در ارتفاع 30 الی 40 میلیمتر تولید میشود و از نظر شکل ظاهر به دو صورت ساده و مشبک موجود است که توضیحاتی در این مورد ارائه خواهد شد.
انواع این محصول آهنی کدام است
همانطور که گفته شد این محصول هم مانند دیگر محصولات تنوع دارد که در دو نوع ساده و مشبک میباشد.
برای ساختن انواع پلهای باربری نوع ساده بسیار کاربرد دارد و معمولا در ابعادی که در بالا ذکر شد موجود است. البته ارتفاع آن متغییر است که اغلب بین 30 الی 400 میلیمتر تغییر میکند که با توجه به نیاز و نوع کاربرد آن تولید می شود و از ورق گرم جهت کارهای ساختمانی و صنعتی ساخته میشود.
ولی نوع مشبک آن که معمولا برای ساختن قفسه های فولادی به کار میرود، از نظر شکل ظاهری در یک گروه دیگر قرار میگیرد که عبارت است از: UPE وupn . تنها فرق این دو نوع در شکل بالها است. بال UPN مخروطی شکل بوده و بال UPE به صورت صاف و موازی هم هستند. نوع دیگری به نام ناودانی اروپایی یا UPN وجود دارد که از نظر وزنی سنگین تر و ضخامت بیشتری نسبت به بقیه این نوع محصول دارد و کاربرد آن بیشتر در پروه های بزرگ و صنعت است.
کاربردهای مهم نوع اروپایی(UPN) کدام است
این مدل از محصول به علت اینکه سنگینتر و ضخیمتر است معمولا به صورت دوتایی در ساختن خرپا و ستون ها به کار میرود و به صورت تکی نیز در ساخت تیرها و باد بندها کاربرد دارد. استاندارد این مدل که شکل ظاهر آن U، با بال های مخروطی است از سایز 30 الی 400 میلیمیتر تولید و عرضه بازار میشود.
نوع آلومینیوم این محصول چه کاربردی دارد
نوع آلومینیومی این محصول پر کاربرد، بر طبق استانداردهای آمریکائی که تعیین شده، تولید میشود. از نوع 6000 بوده که در مقابل خوردگی و حرارت و زنگ زدگی مقاومت بالایی دارد که به همین علت برای ساختن کفیهای تریلی ها و کامیونها، قالبهای فلزی، ساختمان سازی، تولید درب و پنجره و محصولات دکوراسیون استفاده میشود. ابعاد آن بین 8*8 الی 100*100 متغییر است. نوعی دیگر از این محصول که در نمای ساختمانها و سیمان کاریها استفاده میشود، چه به صورت خام و چه به صورت رنگی معمولا در ابعاد 20*20 یا 25*25 میباشد که از دو طرف دارای شیار است.
نوع گالوانیزه آن چگونه است
قطعا همه میدانند که فلز فولاد مقاوت بالایی در برابر زنگ زدگی و خوردگی ندارد و حتی با به کاربردن آن در سازهها ممکن است بعد از چند سال دچار زنگ زدگی و فرسودگی شود و عمر سازه را کم کند، بنابراین تولید کنندگان با پوششی از روی با روش گرم عمر این محصول را به بالای 30 سال افزایش دادند. روی بهترین و قیمت مناسب ترین آلیاژ برای مقاومت در برابر خوردگی است و حتی اگر سطح محصول خراشیده یا شکسته بشود با داشتن روکش روی، محصول در برابر رطوبت و مواد اسیدی فرسوده نمیشود و از بین نخواهد رفت.
نوع گالوانیزه دارای ضخامت متفاوتی است و ضخامت آن بستگی به مقدار پوشش روی دارد، قطعا هرچه ضخامت بیشتر باشد مقاوت بالاتراست. درکل این مقطع به دوصورت U با بالهای مخروطی و شکل C با بالهای موازی تولید میشود. چون مدل گالوانیزه با روی پوشیده شده است به جهت جلوگیری از استنشاق گاز سمی باید هنگام جوشکاری حتما از ماسک استفاده شود. مورد مهم دیگر اینکه بعد از تمامی مراحل جوش و برش، سوراخکاری یا شکاف حتما باید همان محل به روش گالوانیزه سرد ترمیم شود. همچنین شایان ذکر است که این محصول طول 3 و 6 متر دارد و ضخامت آن نیز بسته به نوع کاربرد آن متغییر است به عنوان مثال از ابعاد 1و 5/1میلیمتر برای سقف و از ابعاد 8/2 و3 میلیمتر برای ستون ها، گلخانه، سازه های دریایی، ماشین آلات کشاورزی و صنعتی، مصارف دکوری و معماری استفاده میشود.
استاندارد ناودانی در جدول اشتال چگونه است
در این جدول اندازههای استاندارد مدل U با بالهای شیب دار داخلی و شیب دار موازی ذکر شده است که برای بالهای داخلی شیب دارسایز30*15 الی 400 میلیمتر تعیین شده است و برای مقاطع با بالهای شیب دار موازی سایز80* 300 میلیمتر در نظر گرفته شده است (البته با گرید 80 تا 400 میلیمتر). همچنین طول استاندارد برای بال شیب دار با ارتفاع کمتر از 300میلیمتربین 8 تا 16 متر و برای ارتفاع بیش از 300 میلیمتر بین 8 تا 18 متر تعیین شده است. در این جدول علاوه بر وزن، دو روش محاسبه وزن ناودانی را به شما معرفی میکند.
در پایان با توجه به اطلاعاتی که در این زمینه ارائه شده، به شما توصیه میشود برای استفاده از این محصول با توجه به نوع کاربرد خود از مشاورین متخصص در این زمینه مشاوره بگیرید تا در وقت و هزینه خود صرفه جویی کنید.